For få år siden dannede en gruppe eventyrlystne mennesker på New Zealand en ny type multisport, som de kaldte for Adventure racing (AR), som går ud på at sammensætte forskellige adventure aktiviteter og ekspeditions-momenter i én samlet sportsgren. Normalt består AR af kategorierne løb og cykling, men der kan nemt flettes nye opgaver ind, så det dermed bliver en spændende sport med mange varierende indfald.

 

En sport for eventyrere

Adventure racing henvender sig til alle med lidt eventyr i blodet, og det omfatter både bjergbestigning, flodsejlads og andre dramatiske måder at passere et ufremkommeligt terræn. Herved kan man ikke undgå at støde på fremmede mennesker og andre kulturer, og dette kan jo være en oplevelse i sig selv. Mange mennesker har en drivkraft i kroppen for at søge efter eventyr og opdage nye steder, men efterhånden er hele jorden blevet skildret af globetrottere, så nu er der især mulighed for at opdage sin egen krops muligheder og begrænsninger ved at udfordre skæbnen med nye eventyrlige rejser.

Vi stiller krav om rejser og ekspeditioner, som er mere ekstrem og vild end tidligere ekspeditioner, så man kan slå andres rekorder. Det gælder om alt fra løb, cykling, spring, bjergbestigning, surfing og andre sportsgrene, idet vi vil udfordre os selv. Man kan finde inspiration hos National Geographic og Discovery Channel, der sender udsendelser om adventure racet ”Eco-Challenge”.

 

Adventure racing i Danmark

I Danmark omfatter Adventure racing disse kategorier:

 

  • Navigation
  • MTB/cykling
  • Løb/trekking
  • Bike & Run
  • Padling
  • Reb-aktiviteter
  • In-line
  • Skifte-zone

 

Man kan derfor både risikere at komme ud for en slags orienteringsløb med kort og kompas, men andre gange skal man med mountainbike ud og køre mange km på landevejene, mens der også kan komme opgaver med kajak eller kano-roning, og desuden reb-aktiviteter som rapelling, prussik, tovbaner eller feretta. In-line er en mere sjælden disciplin indenfor danske løb, der ofte får skyld for at være meget vanskelig.In.line går ud på at overveje, om man skal løbe og træne på enten speedskaters (med 5-6 hjul) eller på fitnessskaters (med 4 hjul).

Fitnesskaters er nemme at løbe på og holde balancen, hvorimod er lettere at få op i fart. Skifte-zonen er en disciplin, hvor man skal vinde så mange minutter som muligt, når man skifter fra en AR kategori til en anden. Her begår mange den fejl at bruge for meget tid på tøjskift, mad eller personlig afslapning, og de bedste deltagere klarer dette, mens de løber og cykler. I dag har AR Danmark fået sin egen Facebook side og egen hjemmeside, så dermed håber man på at kunne tiltrække mange nye interesserede til denne eventyrlige sportsgren.

 

Billede: Frontierofficial