Det er sjældent, man læser noget i nyhederne om sportsgrenen triatlon, mens man rigtig mange gange støder på begrebet Ironman, og der er mange ligheder mellem disse sportsgrene. Der er faktisk tale om samme sportsgren, idet Ironman er kendt som kongedistancen indenfor triatlon. Tri betyder 3, og atlon er afledt af atletik, så man udfører altså 3 atletikøvelser i sportsgrenen triatlon. Man kan derfor sagtens løbe en halv Ironman og være stolt over dette, da en hel Ironman består af 3.800 meters svømning, 180 km cykling samt 42 km løb. Ironman kaldes på dansk for Jernmanden, men de fleste kalder det stadig for en Ironman.

Tidsgrænserne ved Ironman

Det er blevet in og moderne at løbe Ironman, da det både er hårdt og krævende, men alligevel noget de fleste kan fuldføre, hvis de giver sig selv 100 %. Der findes udførlige regler for, hvor hurtigt man skal gennemføre distancerne på, for at man har fuldført en Ironman korrekt. Man skal overholde en total samlet tidsgrænse på 17 timer i alt, men samtidigt skal svømmedelen være afsluttet senest 2 timer og 20 minutter fra start, og cyklingen skal afsluttes senest 10.5 time fra start. Mange fuldfører også de halve distancer på den halve tid, og de har altså gennemført en såkaldt “Ironman 70.3”. Her er distancerne altså reduceret til 1.9 km svømning, 90 km cykling og 21 km løb. Man afholder Ironman-stævner rundt omkring i verden, så der er langt fra tale om en uddøende sportsgren.

 Triatlon i Danmark

Triatlon er en relativ ny sportsgren fra sidst i 1970´erne, og den kom til Danmark omkring 1980, og i dag findes der Dansk Triatlon Forbund med mere end 60 klubber fordelt over hele landet, der hvert år afholder de danske mesterskaber i triatlon. Triatlon er nu kommet med i OL programmet, så nu kan man vinde olympiske medaljer i denne sportsgren. Ved mange lokale stævner opdeler man deltagerne i aldersgrupper, så man kan konkurrere i triatlon med folk i samme aldersgruppe. Der afholdes ikke verdensmesterskaber i triatlon endnu, men mange anser Ironman Hawaii som verdens mest prestigefyldte, og derfor får denne konkurrence også den største mediebevågenhed.

Billede: www.claudefabry.com